Luthers in Amsterdam ZO

[vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css_animation=””]In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw kwamen veel Surinamers in het nieuwe stadsdeel Amsterdam Zuidoost wonen.
In 1975 werd vanuit de Evangelisch Lutherse gemeente Amsterdam een nieuwe wijkgemeente in Zuidoost gevormd. Een kerkgebouw was er toen nog niet in Amsterdam Zuidoost. Er werd gekerkt in een school of in een soort schuilkerk  onder de parkeergarage Gliphoeve op winkelcentrum Ganzenhoef.

[cincopa A8EATNdI6Sml]

 

Het kerkcentrum ‘De Nieuwe Stad’ is in 1993 tot stand gekomen. Het ontwerp komt van het bureau Lafour en Wijk Architecten, dat ook de omringende wijk ‘Gulden Kruis’ ontworpen heeft. Het is door vijf kerken gebouwd (ELGA,PGZO+PERKI,RKK,EBG). Daarnaast zijn er een groot aantal migrantenkerken die gebruik maken van de zalen.
Het centrum wordt niet alleen door kerken gebruikt. De zalen worden ook aan anderen verhuurd en verder is het een officiële trouwlocatie.

kerkcentrum De Nieuwe Stad

kerkcentrum De Nieuwe Stad


Het is de tweede kerk met deze naam. Oorspronkelijk was ‘De Nieuwe Stad’ als een soort schuilkerk gesitueerd onder de parkeergarage Gliphoeve op winkelcentrum Ganzenhoef. Destijds was dit het enige kerkgebouw in de Bijlmermeer. Vanwege de stadsvernieuwing moest deze kerk afgebroken worden. In plaats daarvan is het huidige, moderne kerkgebouw gerealiseerd.

De naam ‘De Nieuwe Stad’ houdt verband met het Bijbelboek Openbaring, hoofdstuk 21, vers 10 en verder.

[/vc_column_text][vc_column_text css_animation=””]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner el_class=”” width=”1/1″][vc_single_image image=”414″ alignment=”” style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” css_animation=”” title=”Amsterdam en Paramaribo”][vc_column_text]Op 15 november 1741 werd vanuit de Oude Lutherse kerk in Amsterdam een Lutherse gemeente in Paramaribo gesticht.

De eerste steen voor een Lutherse kerk, gelegen aan de Waterkant, werd op 2 september 1744 gelegd en het gebouw werd op 13 april 1747 ingewijd.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator color=”grey” align=”align_center” style=”” border_width=”” el_width=””][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=””][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]